onsdag 15 maj 2013

Candide

Jag har läst boken Candide som är skriven av Francois de Voltaire. Boken handlar om den unga Candide som bor i ett av de vackraste slotten i världen där han blir upplärd av den vise filosofen Pangloss. När Candide blir utslängd från slottet i Westfalen börjar hans äventyr som tar honom till bland annat Holland, Frankrike, Italien, Sydamerika och det mystiska Eldorado. Under hans äventyr träffar han på många olika sorters människor och kulturer, och hela tiden funderar han på om vi verkligen lever i den bästa av världar.
De viktigaste karaktärerna i boken är Candide och Pangloss som är ganska bra beskrivna.
Pangloss är en gammal man som är baron Thunder-Ten-Trunkchs rådgivare och han är även mycket vis. Pangloss försöker övertyga Candide om att de lever i den bästa av världar men på grund av det han upplever på sina äventyr har han väldigt svårt att tro på detta. Pangloss är även Candides bästa vän. Pangloss förändras inte så mycket under boken utan han fortsätter med tron om att de lever i den bästa av världar.
Candide är bokens huvudperson och han är mycket nyfiken på världen och vill hela tiden lära sig mer om den samtidigt som han hela tiden längtar till att få vara med fröken Kunigunda. Candide förändras lite under hans äventyr då han börjar tvivla på om det verkligen är den bästa av världar vi lever i.
Miljön är ganska bra beskriven men jag tycker inte att den tillför handlingen. Boken passar bra in i epoken eftersom man i hela boken driver med världens makthavare precis som hela upplysningen gick ut på. Jag kan förstå att boken räknas som en klassiker eftersom den är en av upplysningens viktigaste literära verk och jag tycker också att den är ganska bra för att vara så gammal. Jag tycker faktiskt inte att boken har blivit omodern utan den skulle lika gärna ha varit en modern roman då handlingen känns modern.

1 kommentar: