torsdag 16 maj 2013

Thérèse Raquin


Thérèse RaQuin

Boken handlar om en ung kvinna och hennes adoptivfamilj Raquin. Under hela sin barndom har hon levt isolerat tillsammans med sin överbeskyddade bror och framtida man Camille.

Åren gick och familjen bestämde sig att flytta till Paris. I Paris beslöt madame Raquin att återuppta affärsverksamheten tillsammans med Thérèse. Madame Raquin hade länge tänkt ett äktenskap mellan hennes son och dotter vilket även blev så men paret blev inte lyckliga.

En dag tog Camille med sig en vän som Thérèse direkt blev förälskad i och efter ett tag började de inleda ett otrohetsförhållande. Laurent som från början såg Thérèse som en ful person började gilla henne allt mer men Camille hindrade de att kunna träffa varandra oftare och till slut beslöt Laurent att han måste undanröja Camille.

Jag har läst klassikerboken Thérèse Raquin vilket är verkligen en jättespännande och intressant bok. Boken visar även tydligt hur samhällssituationen är under den tidsperioden som även påminner mycket i vår tid som exempelvis otrohet och förlorad livslust. Dessa liknande samhällsproblem och handling gör att boken än idag fungerar att läsa och liknar även en del böcker som skrivs nu. Bokens handling visar även ett tydligt exempel på hur naturalismen skrevs och därför anses även boken som en klassiker på grund av sin tydliga handling vad jag tror.

De viktigaste karaktärerna är Camille, Thérèse, Laurent och möjligen madame Raquin som också har en stor roll i boken. Man ser tydligt hur karaktärerna är och vad för egenskaper de har och man märker att karaktärerna förändras med tiden och miljön, som även är mycket välbeskriven och ger en större förståelse hur samhället såg ut under den tidsperioden.

För Camilles del så märker man inte tydliga förändringar (p.g.a. handlingen) medan Thérèse och Laurent blir allt mer olyckliga, tappar livslusten, rädda och i slutet även mordlystna. För Madame Raquin så försvinner hennes fysiska förmågor nästan helt under resten av sitt liv men har fortfarande möjligheten att höra och se. Hon får även en ny uppfattning om sin dotter och hennes sons bästa vän vilket bidrar till det liv hon en gång drömde som nu var krossad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar