onsdag 15 maj 2013

Frankenstein

Frankenstein
Frankenstein är en roman som skrevs under romantiken av författaren Mary Wollstonecraft Shelley i London. Boken handlar om en vetenskapsman som heter Viktor Frankenstein som leker gud och skapar ett groteskt monster av likedelar som sedan kommer att terrorisera honom genom hela boken. Detta monster blir förkastat av människorna som lever i byarna som vålnaden går till och han för då vetskap om sitt utseende och hans hat för sin skapare börjar. Han söker hämnd på sin skapare genom att mörda hans nära och kära vilket får vetenskapsmannen att bli rasande och han jagar då detta monster.
Karaktärerna som nämns mest i boken är just Frankenstein och hans familj när de måste skydda sig själva och varandra från det onda monstret och oskyldiga döms för morden. Dessa händelser äter upp Viktor inifrån och han kämpar för att inte bli galen. Förutom Viktor nämns hans pappa som är en man av heder som försöker visa sig stark i ett ögonblick av svaghet. Elizabeth är Viktors låtsas mamma som är en godhjärtad person vars skönhet beskrivs väldigt ofta i boken. Hennes beteende förändras dock när mordet på Viktors bror sker och hon hamnar i djup sorg. Hans kollega Clerval är en lätthjärtad person som inte skulle skada ens en fluga, han stöttar Viktor in i det sista.
Miljön i boken tillför lite mystisk känsla och den beskrivs väldigt bra i boken. Som när de pratar om gator och områden beskriver dem mycket tydligt hur personen känner sig just då och hur det ser ut, även vilka minnen som omgivningen väcker.
Boken är precis som en typisk bok från Romantiken tack vare att den är skriven på det sättet som en typisk bok skulle vara skriven och i just den populäraste genren som var skräck. (typiskt skrivet är med känslor, beskrivningar och dialoger).
Boken är fortfarande populär och blev en klassiker tack vare sin spänning och ovanlighet. Frankenstein var en unik bok under Romantiken eftersom att det inte fanns någon som liknade den och man ville läsa den helt enkelt.
Boken var bra och håller måttet med dagens äventyrsböcker och skräck.
Joakim Thörne 9E

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar