tisdag 14 maj 2013

Viktor Rydberg

Viktor Rydberg

Viktor Rydberg var en svensk författare, skald, journalist, språkvårdare, religionsfilosof, översättare och kulturhistoriker.

Rydberg föddes 18 December 1828 i Jönköping och dog den 21a September 1895 i Djursholm. Han var en av Sveriges största författare under slutet av 1800-talet och hans mest kända verk är Singoalla och Tomten. Ett annat verk som Rydberg är känd för är även dikten Betlehems stjärna som inleds med orden "gläns över sjö och strand". Hans första romaner publicerades i Jönköpingsbladet (JB) och det var "Vampyren" (1848), "Ett äventy i finska skärgården" (1850) och "Positivspelarne" (1850-1851).

År 1879 gifte sig Rydberg med Emilia Hasselblad i Göteborg och år 1890 flyttade paret till Djursholm, norr om Stockholm. Medan dem bodde i Djursholm blev Viktor engagerad i samhällets kulturliv blev också inspektor för ortens skola. Det var under den här tiden som han skapade ett av sina mest kända verk, dikten Betlehems stjärna som för första gången framfördes i Djursholms samskola.

Viktor Rydberg skrev också en bok vid namn "Bibelns lära om kristus", där han förklarade att Jesus till grunden var en idealmänniska och inte gudomlig. Hans tankar om kristus som han förklarar i boken blev han både berömd och avskydd för.

Några år efter Rydbergs död år 1895, flyttade författarinnan Elsa Beskow och hennes man in till samma villa i Djursholm där Rydberg och Hasselblad tidigare bott.

I rådhusparken i Jönköping kan man hitta en byst av Viktor Rydberg gjord av John Börjesons.

Källor:

- Wikipedia/Viktor Rydberg

- Litteraturhistoria - Dialog klassikerna , Natur och Kultur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar