måndag 20 maj 2013

Naturalismen och Romantiken

Naturalismen och Romantiken


Naturalismen

Naturalismen som pågick samtidigt som Realismen, var den tidsepok inom litteraturen som pågick mellan 1850-1900. Under denna epok skrev man så verklighetstroget som möjligt. Känslor var nu inte lika viktigt att skriva om som det var under Romantiken. Man skulle skriva på ett klart, enkelt och mycket detaljrikt sätt. Till skillnad från Romantiken som var den epok som pågick innan Naturalismen, så fanns det nu folkbibilotek som gjorde att de lägre klasserna kunde ta del av litteraturen lika mycket som de högre klasserna.

En stor författare under den här tiden var Emile Zola. Han offentliggjorde en programförklaring för naturalismen tillsammans med några andra författare. De förklarade att en författare ska arbeta på samma sätt som en naturforskare. Med det menade dom att man som författare enbart skulle intressera sig för fakta och att man alltid skulle skriva ut sanningen i en bok, oavsett hur obehaglig den sanningen än må vara.
 

Romantiken


Romantiken började ta del i slutet av 1700-talet och pågick fram till att Naturalismen tog över år 1850. Under den här tiden ängnade man mycket tid åt att beskriva olika känslor, fantasier och drömmar. Man var mycket intresserad av mystiken och gamla myter och historier. Skräck och fantasi var de genrer som var störst just nu och böcker som Frankenstein och Robin Hood är två stora klassiker som skrevs under den här tiden. Det var de som hade det gott ställt som ägnade sig mest åt litteraturen nu eftersom att många böcker var allt för dyra för de lägre klasserna i samhället.

Johann Wolfgang von Goethes klassiker "Den unge Werthers lidanden" skrevs under romantiken och många läsare blev då helt besatta av den. Vissa sägs ha påverkats så mycket av boken att de till och med tog sitt liv, previs som Werther gjorde i boken.

Jämförelse

De två epokerna skiljer sig ganska mycket ifrån varandra. Under romantiken fokuserade man på att skriva om fantasi, drömmar och skräck, medan man under Naturalismen skulle skriva så verklighetstroget som möjligt. Under romantiken hade många det dåligt ställt så böcker blev dyra vilket gjorde att de lägre klasserna fick det svårt att ägna sig åt litteraturen. När Naturalismen sedan tog över så fick människor det bättre ställt, folkbibilotek införskaffades och alla kunde ta del av litteraturen.


Källor:


- Jansson, Ulf & Levander, Martin, (2006), Litteraturen - Epoker och diktare, Liber AB förlag, Stockholm

- http://sv.wikipedia.org/wiki/Romantiken#frankrike , Wikipedia, uppdaterad 13 maj 2013, hämtad 3 maj 2013.
- http://www.ur.se/Produkter/158023-Hej-litteraturen!-Romantiken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar