onsdag 15 maj 2013

Romeo och Julia

Jag har läst Romeo och Julia. Det är ett drama som är skriven av William Shakespeare och den handlar främst om förbjuden kärlek. Romeo och Julia träffas första gången på en maskerad och båda faller för varandra direkt. Problemet är att Romeo är en Montague och Julia är en Capulet. De är från två olika adelsfamiljer och deras familjer är i en så kallad fejd sen långt tillbaka. De vill gifta sig men de skulle absolut inte deras föräldrar gå med på. Julias föräldrar har även bestämt att hon ska gifta sig med en man som heter Greve Paris. De bestämmer sig då för att göra det i hemlighet. Något senare hamnar Romeo i ett bråk vilket gör att han måste lämna Julia och staden helt. Julia blir såklart förtvivlad över det och försöker hitta en lösning.
Den här boken/pjäsen utspelar sig på 1500-talet i staden Verona i Italien. De som lever där lever i en miljö med adliga familjer vilket innebär en del fina baler och andra fester. Romeo och Julia beskrivs i boken som rika och det märks att de kommer från en förmögen familj. Det finns inga tydliga personbeskrivningar i boken, men det märks att båda tycker kärleken övervinner allt och de är beredda att göra vad som än krävs för den.
Sättet Shakespeare skriver på är gammaldags och det är väldigt mycket metaforer i boken. Vissa är ibland svåra att förstå.
Den är skriven under renässansen och under den tiden var temat inom litteraturen kärlek. De gör att boken/pjäsen passar in väldigt bra. Att den är en klassiker märks tydligt genom att pjäsen gjorts om till film och att den fortfarande spelas upp världen runt. 
Jag tycker att läsa Romeo och Julia som bok var väldigt segt. Men handlingen är fin då det märks så tydligt hur de verkligen gör allt för kärleken. Tror jag skulle tycka den var bättre om jag såg teatern live.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar