söndag 12 maj 2013

Hemsöborna

Jag har läst boken Hemsöborna som är skriven av August Strindberg. Boken är skriven under den litterära epoken realismen och utkom år 1887. Hemsöborna handlar om en man vid namn Carlsson. Han har fått ett jobb som dräng hos en gumma som inte längre kan ta hand om sin gård. Gummans son Gusten är avundsjuk på Carlsson för att han får göra allt hårt arbete som han själv inte klarar av. Ett tag senare gifter sig Carlsson med gumman för att kunna ärva gården efter henne.

Carlsson och gumman förändras ganska mycket med tiden. Detta beror mest på att en man köper tomten som gården står på för en förmögenhet. Carlsson och gumman blir stenrika och behöver inte arbeta mer. De övriga karaktärerna beskrivs som människor som bryr sig om varandra och tycker det är viktigt att ha roligt och inte endast arbeta hela tiden. Alla karaktärer i boken är väldigt realistiska.

August Strindberg är mycket bra på att beskriva miljön med ganska många detaljer. Byggnaderna och möblerna är alla handgjorda och de flesta är av trä. Allt är väldigt lantligt.

Boken passar in i sin epok eftersom hela boken är verklighetstrogen. Det skrivs en del samhällskritik och om klasskillnaderna som fanns då. Det skrivs om hur de fattiga bodde på landet och de rika bodde inne i centrum.

Jag kan inte förstå varför Hemsöborna räknas som en klassiker. Jag tycker att den blivit omodern. Boken är trög att läsa och det händer inte speciellt mycket förrens mot slutet. Den är inte heller skriven på något speciellt sätt utan känns väldigt vanlig men tråkig. Det handlar inte om något som man vill läsa om i dagens samhälle. Slutet tyckte jag var otydligt för jag förstod inte riktigt vad som hände.

Amanda Öhman 9E

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar