torsdag 2 maj 2013

ROMANTIKEN
Romantiken var en kulturell rörelse under tidigt 1800-tal. Den litterära epoken inföll ca 1790-1820  men fortsatte även senare. Under romantiken var drömmar, fantasi och känslor det centrala i det som skrevs. Författarna och poeterna fascinerades av naturen och människans känslor och undermedvetna. Man började skriva om det som fanns förr, speciellt det från medeltiden. Riddare, borgar och prinsessor dök upp i fler och fler berättelser. Skräckhistorier började också skrivas, Frankenstein skrevs till exempel under denna epok av Mary Shelley. Den romantiska litteraturen lästes inte av vanligt folk utan mest av aristokraterna.
I Europa rasade napoleonkrigen mellan, bland andra, det första franska kejsardömet, Storbritannien och Preussen. I Storbritannien regerade ”den galna kungen”, George III, och i Frankrike Napoleon I, efter hans fall Ludvig XVIII . Industrialiseringen började ta fart i Europa och i slutet av epoken hade världens första järnväg för passagerare öppnat mellan Stockton-on-Tees och Darlington i England.
REALISMEN
Realismen varade mellan cirka 1830-1860. Det viktiga i den realistiska litteraturen var att skildra allting så realistiskt som möjligt, verken speglade de vanliga människornas vardag, företag och liv. Boken blev ett nöje även för de mindre bemedlade och för de som inte hade råd att skaffa en egen fanns nu biblioteken att gå till. Författarna började även hugga upp sina historier i mindre delar för att publicera dem i tidningar en efter en så att folk skulle fortsätta köpa tidningen och få reda på vad som hände i nästa del, en typ av serie.
Detta var en uppfinningarnas tid, telefonen, telegrafen, och glödlampans utveckling är några av alla de innovationer som gjordes. Viktiga böcker skrevs, till exempel Det kommunistiska manifestet av Karl Marx vilket ledde till socialismens spridning som skulle komma att forma världen i framtiden. Frankrike genomgick flera statsskicksbyten men Storbritannien hade bara en regent under epoken, drottning Victoria (drottning 1837-1901)
SKILLNADER
En stor skillnad mellan realismens litteratur och romantikens litteratur är vem den skrevs för. Romantiken skrevs för att läsas av de som stod högre upp i samhället medan realismen skrevs så att den kunde läsas av alla oavsett samhällsklass. Det finns också stora skillnader i motivet för att skriva, romantikerna ville drömma sig bort från världen och verkligheten. Realisterna ville göra det motsatta, stanna kvar och skildra den som den såg ut för de människor som bebodde den.
Källor
Eresund Rosing, Ylva, Nilsson, Susanne (2005), De litterära epokerna, Stockholm: Liber förlag
Realismens litteratur, http://sv.wikipedia.org/wiki/Realismens_litteratur, Wikipedia, uppdaterad 2013-03-09, hämtad 2013-04-29
Romantikens litteratur, http://sv.wikipedia.org/wiki/Romantikens_litteratur, Wikipedia, uppdaterad 2012-12-19, hämtad 2013-04-29

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar