onsdag 15 maj 2013

Stolthet och fördom


Jag har läst kärleksromanen Stolthet och fördom som är skriven av Jane Austen. Den handlar om familjen Bennet som bor på den engelska landsbygden. Mrs Bennets största vilja är att få alla fem döttrarna bortgifta och blir då extra glad när hon får veta att granngården är uthyrd till vänliga Mr Bingley. Han fattar snabbt tycke för Jane Bennet, som är äldst och vackrast av dem fem döttrarna. Han har med sig sin närmsta och mycket rika vän Mr Darcy som Elizabeth tillsammans med resten av folket ogillar starkt efter sina egna fördomar. Men hennes känslor ändras med tiden samtidigt som Mr Darcy ändrar sin åsikt om henne och blir förälskad. Dock så dyker det upp missförstånd, tjafs och andra hinder på vägen som gör att det tar längre tid att förstå varandras viljor och känslor än behövligt.   

Bokens huvudpersoner är Elizabeth Bennet och Mr Darcy. Elizabeth är den näst äldsta dottern i familjen och är mycket klok. Hon är Mr Bennets favorit bland döttrarna och är även väldigt ärlig och säger det hon tycker. Mr Darcy är en väldigt intelligent och vänlig person, men han uppfattas som motsatsen av dem som inte känner honom. Huvudpersonernas karaktärer ändrar sig inte så speciellt mycket i boken. Det är mer deras åsikter om varandra som ändras som gör att man som läsare inte ser personerna på samma sätt i slutet som i början.

Jag tycker boken passar in bra i epoken realismen för att den är skriven verklighetstroget och handlar verkligen om vardagslivet. Den är väldigt bra och att boken klassas som en klassiker är helt förståeligt. Man skulle absolut kunna läsa den idag istället för en nyskriven bok. Det enda som jag tycker är dåligt är att man tröttnar väldigt snabbt på boken då den är väldigt rörig med många olika personer. Den blir dessutom lite långtråkig eftersom det inte händer så mycket i början. Det gjorde det väldigt svårt för mig att ta mig igenom boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar