lördag 27 april 2013

1800-talets litteratur


Idag delar vi den historiska litteraturen i något vad vi kallar epoker. Genom att vi väljer att göra det är det lätt att många uppfattar litteraturen som tidsbunden under just den epok den tillhörde. Faktum är dock att epokerna på sätt och vis aldrig dog ut och att de lever kvar än idag, i dagens litteratur.

1800-talet var ett extremt händelserikt sekel på många sätt och vis. Människorna, i framförallt Västeuropa, fick uppleva större förändringar i samhället än vad många av deras förfäder gjort tillsammans. Revolutioner bröt ut på flera håll i världen, nya politiska ideologier föddes och det absolut mest betydande för oss, den industriella revolutionen inleddes, och självklart påverkade alla dessa händelser litteraturen under denna tid.

Det är tidigt 1800-tal när en ny epok börjar få fotfäste inom Europas litterära värld. Man har vid den här tiden börjat tröttna på ”upplysarna” som hela tiden genom sitt förnuft ska basera sina böcker på naturvetenskap. Folket vill ha något nytt, något mer underhållande. Känslor, fantasi och romantik börjar ta över författarnas sätt att skriva. Fantasin flödar hos dem när de skriver om sina påhittade sagofigurer. Bl.a. den moderna vampyren och en helt ny genre, skräck, etablerar sig nu inom den litterära världen. I samma stund inleds de första stora revolutionerna. Samhället är inte längre någon "vacker" plats. Man låter därför känslorna ta över och ägnar sig åt att fantisera om hur samhället och livet skulle kunna se ut.

Orsakerna till varför denna epok senare ebbade ut är många. Framförallt handlade det om hur samhället under den här tiden förändrades. För det är faktiskt så att samhället och litteraturen, framförallt förr, samspelade väldigt mycket. Den industriella revolutionen inleds under romantikens gång men påverkade litteraturen först flera år senare. Detta är dock inte så konstigt då det tog decennium för den nya tekniken att sprida sig i Europa.

Efter romantiken kom två epoker att följa parallellt med varandra. De kom att kallas realismen och naturalismen. Nu skulle läsarna få se verkligheten, inte gömma sig bakom romantikens försköningar av samhället och livet. Naturalismen såg man som en friare och mer detaljrik version av realismen. Naturalisterna beskriver i sina verk människor, deras tillstånd och hur de får anpassa sig till det nya samhället som växer fram. Industrialiseringen och urbaniseringen har mycket stor påverkan på litteraturen under den här tiden. Författarna får upp ögonen för de lägre samhällsklasserna. I böckerna de skriver skildrar de deras liv oavsett hur "smutsigt" eller miserabelt det ser ut. Arbetarna och deras liv står genom hela epoken i fokus.

Källor:

Eresund Rosing Ylva och Nilsson Susanne, (2005), De litterära epokerna - en översikt, Liber AB, Stockholm

Janson, Ulf och Levander, Martin, (2006), Litteraturen epoker och diktare, Liber AB, Stockholm

http://urplay.se/Produkter/158024-Hej-litteraturen!-Realismen hämtad 21/4 -13, sändes 3/2 - 12









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar