söndag 14 april 2013

Franz Kafka


Franz Kafka

Franz Kafka föddes år 1883 i Prag. Idag räknas han som en av de främsta tolkarna av människors utsatthet i en konstig och annorlunda värld, men under hans livstid var han inte speciellt berömd. Han var en vanlig försäkringstjänsterman som jobbade på arbetsolycksfallförsökringsanstalten men hans personliga situation var inte så bra. Han var en jude som pratade tyska och bodde i Prag. Det verkar som om han inte riktigt passade in. Han var ogift och hade inga barn. Han var son till en militär och hade flera syskon, några av hans syskon dog i naziternas koncentrationsläger under andra världskriget. Kafka hade ingen bra relation med sin pappa och det påverkade hans skrivande.

Hans böcker hade inslag av hans personliga situation. En sak som är speciell med Kafkas böcker är att de är skrivna så att läsare som befinner sig i helt olika situationer ändå kan känna igen sig.

Huvudpersonerna i Franz Kafkas romaner är vanliga människor men deras tillvaro är jobbig och liknar ibland en mardröm.

Under hans livstid publicerades bara två novellsamlingar (”I straffkolonien” och ”En läkare på landet”) och några prosastycken. Inget av hans mest kända verk kom ut under tiden han levde. 1924 dog Franz Kafka av tbc. Han skrev i sitt testamente att hans närmsta vän, Max Brod, skulle bränna alla hans efterlämnade manusskript. Max Brod upptäckte att det fanns tre oavslutade romaner bland Franz Kafkas alla papper. Han gick då emot Kafkas önskan och publicerade istället dessa romaner. Dessa tre verk väckte stor uppmärksamhet. Romanerna var, ”Processen”, ”Slottet” och ”Amerika”. De är hans mest kända verk.  

Källor:


Boken ”Processen” (skriven av Franz Kafka), baksidan

Lexikon 2000 13 jor/kok

Litteraturen epoker och diktare Almqvist&Wiksell

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar