måndag 15 april 2013

Mark Twain


Mark Twain är en av USA:s mest kända författare genom tiderna.
Han kallas av många ”fadern av amerikansk litteratur”. Hans mest framstående verk är Tom Sawyers äventyr och Huckleberry Finns äventyr. Den 30:e november 1835 föddes lille Mark Twain i Missouri, Florida. Han växte upp med sex äldre syskon och en yngre bror. Amerikanen jobbade till en början på en tidning vid 15 års ålder. Sedan vid 21 års ålder jobbade Mark på en flodbåt som färdades på Mississippifloden ända tills inbördeskriget i USA bröt ut 1861.

Vid 30 års ålder slår han igenom som humoreskförfattare. Hans äventyrsberättelser gav honom stor berömmelse. ”Mark Twain” var bara pseudonymen. Han riktiga namn var Samuel Langhorne Clemens. Han skrev väldigt verklighetstroget som gör det mer realistiskt. Hans miljöbeskrivning i boken om Huckleberry Finn påminner väldigt mycket om 1800-talets Amerika. Han beskrev sin vardag och det är kanske därför miljöbeskrivningarna är så bra.

Mark Twain skrev 28 böcker men det var inte en bok han slog igenom med. Jim ”Smiley och hans hoppande groda” hette novellen som gjorde Mark känd över stora delar av USA. Det var år 1865. På Sandwichöarna 1966 fick han skriva ett reportage om öarna (nuvarande Hawaii). Det var tidningen ”Sacramento Union” som anställde den 31årige amerikanen. Efter återigen mycket goda åsikter om denne mans texter så fick han uppdrag att åka runt i USA och förläsa.

Senare flyttade Mark till New York och började skriva för ”Alta California”. När han var i Europa för första gången så besökte han också landet Palestina. Där fick han inspiration till sin första bok. Mark fick en son som föddes i Buffalo.

Källor:
Dialogklassikerna – Natur och kultur
Litteraturhandboken – Forum


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar