lördag 27 april 2013

Litteraturhistoriska epoker – Romantiken och Naturalismen


Sättet att skriva på inom litteraturen har ändrats mycket under människans levnadstid. Därför har man delat in dessa olika tider i epoker, så att man kan skilja de litterära verken från vilken tid de kommer ifrån. Min författare, Gustave Flaubert, skrev under naturalismen, men var även inspirerad av romantiken vilket gjorde att hans böcker präglades av båda dessa epoker. Jag tänker därför jämföra vad som skiljer epokerna åt.

Romantiken
Romantiken uppstod under den senare delen av 1700-talet då man ville spegla människans känslor och upplevelser istället för att gå efter upplysningens förnuftsideal. Under romantiken skrevs även berättelser om exotiska äventyr eller om det övernaturliga och mystiska. Detta gjorde man eftersom att man längtade bort från det verkliga livet, där det rådde kaos efter Franska Revolutionen. Napoleon Bonaparte tog makten efter Franska Revolutionen och då trodde man att den gamla samhällsordningen skulle vara återställd. Dock utkämpades Napoleonkrigen i många år vilket gjorde att det fortfarande var oroligheter i landet.

Naturalismen
Naturalismen var aktuell samtidigt som realismen under åren 1850 till 1900. Under dessa år skedde det stora framsteg i och med den Industriella Revolutionen. Levnadsstandarden höjdes för många och människor fick det bättre i allmänhet. Eftersom att det var naturvetenskapliga insikter som låg bakom detta så bekräftades den naturvetenskapliga världsbilden. Det var under denna period som Émile Zola, med en grupp författare bakom sig, klargjorde för hur en författare som skrev under naturalismen skulle förhålla sig till sitt arbete och hur man skrev. De ansåg att man skulle arbeta precis som en naturforskare, dock skulle författaren endast studera människan i samhällslivet och hennes verklighet, medan naturforskaren skulle fokusera på naturen. Man skrev oftast mycket detaljrikt vilket kunde göra det motbjudande att läsa böckerna.

Jämförelse av Romantiken och Naturalisen
Romantiken och Naturalismen skiljer sig ganska mycket från varandra. En romantikförfattare ville fly från verkligheten och därför fokuserade man på att skriva om det onaturliga och mystiska. Under Naturalismen var det tvärt om, man skulle fokusera på det verkliga livet och inte utelämna några detaljer om hur det vardagliga livet var. Samhället var även olikt varandra då Franska Revolutionen pågick under Romantiken, och den Industriella Revolutionen tillkom under Naturalismen. Människorna under Romantiken hade det besvärligt och levnadsstandarden var låg. I Naturalismens samhälle började människorna få det bättre ställt i och med den Industriella Revolutionen. Utvecklingen gick framåt och levnadsstandarden höjdes.

En guide till de litterära epokerna – från antiken till 2000-talet http://bibliotek.lerum.se/web/arena/litteraturhistoria . Bibliotek Lerum, hämtad 2013-04-25

Romantiken
http://sv.wikipedia.org/wiki/Romantiken#Frankrike , Wikipedia, uppdaterad 2013-04-20, hämtad 2013-04-25

Jansson, Ulf & Levander, Martin, (2006), Litteraturen - Epoker och diktare, Liber AB förlag, Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar