torsdag 25 april 2013

Romantiken Och Realismen

Romantiken Och Realismen
Romantiken: Romantiken var en epok som fokuserade på känsla och fantasin, vetenskapen var irrelevant, man ville känna sig fri från sitt normala ”tråkiga” liv. Författarna använde sig av sin unika kreativitet för att göra mästerverk som än idag anses som bra böcker eller ”klassiker”. Skräck genren var störst under den här epoken, böcker som Frankenstein var väldigt populära under romantiken. Romantiken började någon gång i början av 1800-talet och innan den var epoken ”Upplysningen” då de som levde ville veta hur saker fungerade och att de som skrev på den tiden skulle berätta tydligt om hur det var i samhället. Man kan kalla Romantiken den raka motsatsen av Upplysningen eftersom att man nu drog sig från vetenskapen och klarsyntheten och gick istället ner i fantasins och den kreativa världen. Poeter och författare hade stor makt under romantiken dels för att befolkningen hade det svårt på 1800-talet och ville då ”fly” ifrån verkligheten i sagor om riddare och monster. Man ville flyta bort från de problem som romantiken hade och på så sätt blev fantasin den stora genren (lite kortfattat).
Skräck var den genren som dominerade under romantiken samt fantasi berättelser om heroiska personer som Robin Hood vars historia har blivit en klassiker och är fortfarande en bok som många vill läsa. Författare drog ut på landsbygden för att höra de sagor som de berättade vid lägerelden som de senare kunde skriva ner och göra till en bok som skulle sälja för jättemycket pengar.
Realismen: Realismen var en epok som fokuserade på verkligheten och normala tankar, nu istället för monster så ville man höra och läsa om hur andra personer hade det. Mitt i Realismen kom industrialiseringen och urbaniseringen ledde till att fler bodde i städerna och det fanns på så sätt fler läsare ute efter bra böcker, därför var realismen en tidpunkt att vara författare var ett bra yrke ekonomiskt.
Jämförelser:Det finns få likheter mellan dessa två epoker, de är motsatsen till varandra. Under Romantiken ville man höra historier om monster och fantasin stod i centrum, medans man ville läsa om vardagen och andra riktiga personer under realismen. Dock finns det flera likheter, urbaniseringen var i full effekt under realismen och industrialiseringen ledde till högre medelklass och överklass än i de andra epokerna, dock så var romantiken i ett tidigt stadium i den utvecklingen och hade endast en simplare industri. En annan olikhet var hur det var skillnad på beteende och vardags maskiner (jobb kan inkluderas).
Källor:  ”De litterära epokerna - en översikt - Romantiken.”

2 kommentarer:

  1. خلال الرومانسية أراد المرء الهروب من الحياة اليومية ، بأي طريقة تتحول هذه الكتب؟

    SvaraRadera