torsdag 25 april 2013

Renässansen/medeltiden

Epoken renässansen pågick mellan år 1500-1600, cirka. Ordet renässans betyder pånyttfödelse, så epoken heter just renässansen på grund av att epoken inspirerades av antiken. Man började läsa om de grekiska och romerska antika författarna och filosoferna. Det blev pånyttfödelse av bland annat vetenskap och konst. De som levde under denna epok påstod att under medeltiden hade människan varit förtryckt. Därför ville man att människan skulle hitta sig själv och gå sin egen väg.
Något som hade stor betydelse i utvecklingen av en mer fri människa var när boktryckarkonsten kom till Europa. Johann Gutenberg är mannen som uppfann det. Man behövde inte längre skriva böcker för hand utan böckerna kunde nu istället tryckas. På så sätt gjorde det att det gick snabbare samt att böckerna kunde spridas lättare. I samband med det började fler människor lära sig läsa vilket gjorde att de fick en egen uppfattning av de som skrevs i tidningar med mera.
Litterärt var temat kärlek och författarna som levde under denna tid använde sig ofta av metaforer. Teater var även väldigt populärt.
I och med att man ville att människan skulle finna sig själv så blev det även intresse för att utforska nya delar av världen. Mannen som startade detta var Christoffer Columbus som upptäckte Amerika.
Innan renässansen var tiden man kallar för medeltiden. Det som skrevs då var för hand och var oftast religiös litteratur, till exempel bibeltexter i teaterform. Det var även en hel del riddarberättelser som skrevs.
Fler städer uppkom och många människor flyttade från landsbygden in till stan, det gjorde även att ståndsamhället grundades. Det är indelat i så kallade klasser som man kallar för arbetarklass, medelklass och överklass. De som tillhörde arbetarklassen var oftast bönder som arbetade med jordbruk. De som tillhörde medelklass var ”vanliga” stadsbor och de som tillhörde överklass kunde vara till exempel adelsmän. De som stod allra högst var kyrkans män. Man kan säga att kyrkan lite präglade samhället under den tiden och människorna var starkt beroende av kristendomen som tog fart då.
Den stora skillnaden mellan dessa epoker är just att under renässansen ville man komma ifrån folkets beroende av kyrkan. Människan skulle bli mer fritänkande och lyssna till sig själv. Jag ser renässansen som en tid då man fick göra det man kände för. Ville man jobba inom musik gjorde man det, ville man jobba med konst så gjorde man det. Kyrkan skulle inte bestämma över människan.
www.wikipedia.se/renässansen 17 april 2013 uppdaterad 12/4-13
www.wikipedia.se/medeltiden 23 april 2013 uppdaterad 19/3-13
De litterära epokerna – en översikt (renässansen och medeltiden)
Liber AB, Stockholm (2005) Nilsson Susanne, Rosing Eresund Ylva

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar