fredag 26 april 2013

Realismen och modernismen

Realismen och modernismen

Den litterära epoken realismen varade under 1850-1900. Under denna epok strävade man efter att skriva så verklighetstroget som möjligt. Känslor, längtan, ensamhet, fantasi, drömmar med mera var inte längre lika viktigt som det tidigare varit under romantiken. Många på landsbyggden hade fullt upp med att få de viktigaste att räcka till så som mat och vatten. Nu var litteraturen inte längre bara till för de som hade det gott ställt utan även för människorna i de lägre samhällsklasserna. I och med detta ökade bokförsäljningen och för de som inte hade råd att köpa böckerna öppnades det folkbibliotek. Tidningarnas ägare kom på en bra idé för att kunna sälja ännu fler tidningar, följetongen. De publicerade korta avsnitt av något som hänt eller en berättelse varje dag och på så sätt fick man folk att vilja fortsätta läsa och alltså behöva köpa tidning efter tidning. Detta fungerade på ungefär samma sätt som det gör i de olika serierna som går på tv idag. Om man var tillräckligt duktig kunde man tjäna riktigt mycket pengar på att skriva följetonger.

Under realismen satte författarna vanliga människor och vardagliga händelser i centrum. Man skrev helst inte om övernaturliga händelser utan allt skulle kunna förklaras förnuftsmässigt. Man ville inte drömma sig bort utan visa hur livet egentligen såg ut och var. Man skrev även om klasskillnaderna och mycket samhällskritik.

Modernismen pågick under 1900-talet. Det var en tid då författarna ville väcka känslor och uppröra människorna. Ibland försökte författaren få läsaren att känna så mycket känslor att boken nästan blev oförståelig. Modernisterna ville försöka återge människans inre liv och fokuserade inte på att skriva verklighetstroget som realisterna tidigare gjort. Detta gjorde de genom att beskriva sina drömmar, tankar och hallucinationer. En del författare skrev under drogpåverkan för att komma åt sitt undermedvetna. Man ville att texterna man skrev skulle ge möjlighet till olika tolkningar. Detta ville man eftersom man menade på att alla upplever allt på olika sätt.

Under modernismen var det förändrade samhället en stor inspirationskälla. Man hittade sin inspiration i vetenskapen, teknologin, renheten och dynamiken. Man experimenterade mycket och tänjde på gränserna. Det man skrev behövde inte föreställa världens såsom den såg ut, utan såsom man upplevde den eller som man ville att den skulle vara. Man såg framåt och hade en stark kraft för förändring och förbättring.

Källor
Eresund Rosing Ylva, Nilsson Susanne- De litterära epokerna, en översikt
Liber AB, Stockholm

Wikipedia, sökning: Realismen och Modernismen
Uppdaterad 2013-03-12 (modernismen) 2013-03-09 (realismen)
Hämtade 2013-04-26
www.mimersbrunn.se/modernismen_2776.htm

Amanda Öhman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar