måndag 15 april 2013

Vilhelm Moberg

Vilhelm Moberg är en utav de mest kända arbetarförfattare som skrev under sin period. Han har skrivit de kända böckerna ”Rid i natt” och självbiografin ”Soldat med brutet gevär”. Hans mest kända verk är Utvandrarserien om amerikaemigranterna.

Böckerna som Moberg skrev utspelar sig oftast i Småland där han växte upp. Han föddes 20 augusti 1898 i Algustboda men drunknade 1973. Han föddes i hemmet och många av hans verk skildrar miljön från föräldrahemmet. Som nioåring flyttade Vilhelm och hans sex syskon och mamma och pappa till sin mammas föräldrahem. Under sin skolgång läste Vilhelm allt som han kunde läsa och intresserade sig redan i tidig ålder för litteratur. Han började direkt efter att ha gått klart skolan med att arbeta som jordbruks- och skogsarbetare. Han skrev även som journalist i landsortstidningar. Med pjäsen ”Kassabrist” tjänade han tillräckligt med pengar för att kunna vara författare på heltid. Han fick sitt stora genombrott med boken ”Raskens”. Moberg var gift med Margareta Moberg och tillsammans hade de fem barn.

I hans verk kan man läsa om torpare, bönder, fattigdom, lantbefolkningen, och så vidare. Nästan alla hans böcker är skrivna och är baserade på hans eget liv eller egna erfarenheter. Som arbetarförfattare så beskriver han väldigt väl hur tufft det kunde vara att växa upp i en liten by, inte ha någon mat på bordet varje dag eller att arbeta som dräng. Mobergs böcker läses ännu idag tack vare alla detaljer och hans språk.

Källor

Litteraturen epoker och diktare Almqvist&Wiksell

http://www.vilhelmmoberg.com/index.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar