tisdag 16 april 2013

Jane Austen


Jane Austen, 1775-1817, var en brittisk författare som oftast skrev kärleksromaner, men även andra historiska romaner som var modet på hennes tid. Hennes böcker utspelar sig ofta på den engelska landsbygden. Austen skrev enkelt och klart som gjorde att hennes böcker har stått sig bra jämfört med liknande böcker från hennes tid. Hon driver gärna med huvudpersonerna och använder sig utav en ironi i sina böcker som till exempel att mödrarna gjorde allt för att få sina döttrar gifta och att de äldre damerna försökte hindra äktenskapen. Men det fanns även ömhet och kärlek i det hon skrev.

Böckerna är skrivna efter hennes egna erfarenheter och uppväxt, det är därifrån den engelska landsbygdens vardagsliv kommer ifrån. Baler, middagar, kortspel, vänliga mödrar och äldre damer, ogifta unga kvinnor som går på tebjudningar och tänker i huvudsak på att bli gifta samt deras kavaljerer var vanliga saker som Austen skrev om. Hennes böcker brukar ofta sluta lyckligt med ett bröllop eller två, men det är något som inte är taget från hennes eget liv. Austen var ogift och bodde hemma hos sin mamma med en syster samtidigt som hon skrev sina böcker som mamman och systern gav kritik på.

Austen tillhör romantikens epok enligt kronologin, men hennes romaner är långt därifrån. Hon skriver med en miljö- och personbeskrivning som mer hör ihop med 1800-talets realism. Dessutom är hennes böcker verklighetstrogna och ingår i vardagen. Man säger därför att Austen tillhör och skrev under realismen.

Källor:
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar