fredag 26 april 2013

Naturalismen och Modernismen

Epoken modernismen kan man säga började på det tidiga 1900-talet. Författare skrev som de gjort förr och det var inga stora ändringar på skriftspråket under det tidiga 1900-talet. Fast sakta men säkert började grupper bestående av författare och konstnärer protestera mot det gamla. De skapade nya konstverk och börja skriva på ett sett som inte liknade något man hade sett tidigare.
Under Realismen beskrev författarna de vanliga människorna utifrån - var de bodde, hur de såg ut, vilken släkt de hade osv. Under Modernismen tyckte man att det var intressantare att beskriva människans inre liv. Det kunde man göra genom att beskriva sina drömmar och tankar. Många författare under denna tid skrev under drogpåverkan för att ”komma åt sitt undermedvetna”. Under Realismen var tanken att en tavla skulle ha en ram och en dikt som passade till. Modernisterna bröt detta mönster och skapade tavlor och konst av vad som helst och skrev dikter om vad som helst.  Det fanns några svenska författare som tidigt kunde börja ge ut modernistiska böcker eller texter som t.ex. Pär Lagerkvist och Edith Södergran. Något som drabbade denna epok var de två världskrigen. Många författare påverkades av detta och skrev mycket om döden och om sorg.
Epoken före Modernismen var Naturalismen, den varande mellan åren 1850-1900. Det är egentligen en extremare variant på Realismen. Ordet naturalism kommer egentligen från franskan och betyder naturvetenskapsman. Under Naturalismen var det meningen att man skulle skriva så verklighetstroget och detaljerat som möjligt. Man började skriva om samhällsproblem och klasskillnader. En naturalist arbetade nästan som en vetenskapsman. Han var inte rädd för att analysera människan och skriva om det smutsiga och skamliga. Naturalisterna gillade att fördjupa sig inom hur människor påverkades av arv och miljö. Den mest kända författare under Naturalismen var Emile Zola.
Skillnaderna mellan epokerna Modernismen och Naturalismen var att under Naturalismen skulle man skriva mer om detaljer och liknande saker. Man skrev mer faktabaserat och det var inte lika vanligt med påhittade sagor under den här tiden, författarna jobbade som vetenskapsmän. Under Modernismen var det meningen att man skulle skriva mer om människans inre tankar och inte så mycket om hur det egentligen var. Man ville veta vad människan tänkte och man var intresserad av människan inre liv och tankar.

Källor:
Ylva Eresund Rosing, Susanne Nilsson (2005) De litterära epokerna: En översikt, Liber AB, Stockholm
Modernismen, http://sv.wikipedia.org/wiki/Modernis, Wikipedia, uppdaterad 2013-04-17, hämtad 2013-04-24 
Realismen och Naturalismen, http://mb08b.blogspot.se/2009/08/realismen-och-naturalismen.html ,  uppdaterad 2009-10-13 , hämtad 2013-04-26

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar