fredag 26 april 2013

Upplysningstiden vs Romantiken

Upplysningstiden
Upplysningstiden var en kulturepok i Europa som hade sitt genombrott i Frankrike i mitten av 1700-talet och som sedan spred sig åt alla håll i Europa. Upplysningen fick sin uppståndelse när naturvetenskapen gick framåt och bristen för trohet av den kristna kyrkan uppstod. En viktig tanke var att jämlika människor utvecklades bäst tillsammans i samverkan, det vill säga att man ansåg att människan skulle använda sitt förnuft till att lösa problem och gåtor istället för att lita på bibelns berättelser.  Man tyckte också att vetenskapsmännen skulle skapa nya uppfinningar som skulle göra människans vardag bekvämare.
Många författare var kritiska mot samhället under upplysningstiden, en del av dem skrev till exempel kritiserande texter mot adeln och kyrkan, men även andra texter som skulle beskriva världens orättvisor.  Tiden kallas för upplyssningen då man ville upplysa folk och få de att använda sitt förnuft, allt fler lärde sig läsa och skriva.
Under upplysningen i Sverige fanns även författare som gick med till de nya livsidéerna och deltog i debatten. Dock så gällde inte upplysningens idéer om jämlikhet för kvinnorna, många tyckte att det var fel att en kvinna skulle lära sig skriva texter.
Romantiken
Romantiken börjar på slutat av 1700-talet och håll på ända fram till mitten av 1800-talet. Epokens kärna var intresset för fantasin och det övernaturliga hos människor. Man ville då släppa sina känslor fria och läsa om mysterier och andra fantasibaserade berättelser, även skräckhistorier blev väldigt populära under Romantiken, sådana som liksom handlade om människans psyke och undermedvetna. I denna epok var man noggrann med att lyfta fram folkets historier och traditioner.
Upplysningen VS Romantiken
Upplysningstiden - Var den tid där man ville att människan skulle lära sig lite själv och använda sitt förnuft för att klara livet. Låta sig aldrig bli styrd av kyrkan och man försöker hitta alla olika håll mot ett demokratiskt samhälle.
Romantiken - Romantiken var tvärtemot upplysningens förnuft idéer.
Man menade att det inte gick at förklara allt. Man ville ha tillbaka mystiken. Man ville ha tillbaka det som ej gick att förklara. Man tyckte att upplysningen var så sval o tråkig. Man hyllade dem starka känslorna och inte minst den egna individens starka känslor.
-Romantiken sa att vi alla människor var olika medan Upplysnigen sa att vi alla var lika. Så man kan säga att upplysningen ledde till revolutioner i samhället och romantiken ledde till en revolution i varje människa i att få känna fritt.
Källor:
Uppsaten är skriven av:

Josef Itani, klass 9E

:DD

2 kommentarer:

  1. tack för en riktigt bra text! detta hjälpte mig och min grupp väl i vår presentation :D -elev i 8:an

    SvaraRadera