fredag 26 april 2013

Realismen och Naturalismen


Realismen

Realismen som pågick mellan åren 1850 och 1910 var den epok som började skriva om människors liv. Människorna hade inte några superkrafter eller sådant. De författade om verkligheten och det är just därför som vissa av de berättelserna kan uppfattas som tråkiga och långsamma. I en vanlig persons vardag så är det inte så mycket spänning. Författarna var bra på var att avsluta till exempel ett kapitel eller avsnitt i en tidning med ett spännande slut. Charles Dickens framgångar inom realismen kan tyda på att hans strategi var väldigt bra, den löd såhär på svenska ”låt dem skratta, låt dem gråta, låt dem vänta”.

Det gjorde författarna för att de ville att läsarna skulle bli nyfikna på nästföljande del i till exempel boken eller tidningen. Realismen som uppkom efter romantiken var en snäv motsats mot just romantiken. Romantikens övernaturliga människor kan man inte hitta någonstans i böcker från Realismen. Eftersom man skrev så vardagligt under realismen så finns det inga fantasivarelser.

Under 1800-talet så var det mycket som hände i världen men också inom litteraturen. Romantiken övergick till realismen som sedan utvecklades och fördjupas till naturalismen. Den franska revolutionen pågick i början av 1800-talet men det var inte under realismen. Det var många krig under denna tid bland annat krig mellan Ryssland och en grupp bestående av Storbritannien, Frankrike och Osmanska riket. Även det amerikanska inbördeskriget.

Naturalismen

Naturalismen var en utvecklad variant av realismen. Författarna skrev verklighetstroget precis som i realismen. Skillnaden var att det miljöbeskrevs väldigt noggrant och därför kan böcker som Thérèse Raquin upplevas som äckliga/motbjudande helt enkelt. De uppfattades ”äckliga” för att miljöbeskrivningarna var så noggranna. Man förstod verkligen hur äckliga till exempel toaletterna var för att Émile Zola beskrev det så bra. Man beskrev även personer väldigt detaljerat.

Författarna arbetade nästan som vetenskapsmän när de skrev sina böcker. Naturalismen har just fått sitt namn efter ordet ”naturvetenskapsman” eller som på franska ”naturaliste”. Författarna var inte blyga i sitt skrivande. De skrev om det klassamhälle som hade växt fram, under 1800-talet. Författarna skrev om vardagliga samhällsproblem och tvekade inte att skriva om de som inte hade det så bra längst ner i samhällsklasserna. Den urbanisering som skedde på denna tid gjorde så att det blev ännu smutsigare och det höjde äcklighetsvärdet ännu mer. Man skrev också om känslor och sinnen.

Jämförande mellan epokerna

Dessa epoker är väldigt lika. Det fanns inga stora skillnader men inom naturalismen beskrev författarna mer detaljerat hur folk hade det i samhället. Eftersom samhället förändrats till en smutsigare plats så kan man få en uppfattning i en bok från Realismen och en annan från en bok från Naturalismen. Inom Naturalismen så kan städer/områden uppfattas som väldigt mer smutsiga än städer från Realismen.  

Källor:
-         Nilsson Susanne, Rosing Eresund Ylva, (2005), De litterära epokerna, Liber, Stockholm
-          Sven Sandström, naturalism, http://www.ne.se/naturalism, Nationalencyklopedin, hämtad 2013-04-26
-         Naturalismens litteratur, http://sv.wikipedia.org/wiki/Naturalismens_litteratur, wikipedia, ändrades 2013-03-14, hämtad 2013-04-23

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar