fredag 26 april 2013

realism och naturalism


Realismen och naturalismen 

Realismen växte fram på 1800 talets mitt efter att man har slutat skriva om romantik och känslor började man skriva så realistiska som möjligt utan att bestriva verkligheten allt för fint. Under denna tidsperiod så påbörjades industrialismen växa fram i olika delar av Europa. Detta ledde till att folket hade det tufft i fabriker och inom industrin. På grund av detta försökte författarna skriva om hur samhället såg ut och ofta engagerade i vissa samhällsfrågor. Man beskrev världen på det vis som den värkligen var.

Under denna litteratur epok skrev man på så vis att det blev ett nöje för folket i de lägre samhällsklasserna. Samtidigt som intresset för läsandet ökade började även bokförsäljningen att öka. För de som inte hade råd att gå och köpa en bok startades det folkbibliotek. I och med industrialiseringen så fanns det nya moderna manskiner som gjorde det möjligt att trycka stora upplagor av tidningar. Charles Dickens är en av den mest kända från den tiden, han gav ut sin succéroman Oliver Twist i form av månadshäften.

Realismen var den tid det fanns flera svenska författare som skrev om hur det svenska samhället var, dessa kallades för arbetsförfattarna.


Naturalismen var den epok som varade från runt 1800- talets senare del. Som under realismen skrev man väldigt realistiskt, men nu med ännu tydligare hur människorna hade det. Som författare jobbade man nästan som en vetenskapsman som analyserade människorna, han är inte heller rädd för att beskriva det smutsiga eller skamliga. Man var även intresserade av att skriva om samhällsproblem och de olika samhällsklasserna som fanns. Den mest kända författaren från naturalismen var Emile Zola. Emile Zola borrade sig in i det förbjudna när han skrev och det var även naturvetenskapligt.

Författarna som skrev var oftast i dem lägra samhällsklasserna och beskrev väldigt tydligt hur man hade det. Det var oftast smutsigt och orent.

Under denna tid var urbaniseringen stor industrialiseringen hade på riktigt tagit form och fler sökte jobben i fabriker. Arbetarklassen var den största av de olika samhällsklasserna.

Skillnaden mellan dessa två olika litteraturepoker var inte så stora. Det som hade ändrats var att man under naturalismen börjat skrev ännu mera detaljerat än vad man hade gjort under realismen. Samhället hade utväcklats ännu mera vilket gjorde att städerna var ännu smutsigare som i sin tur var anledningen till att böckerna även beskrev städerna som ett mycket smutsig och otrevligt ställe. Som författare var man även lite mera vetenskaplig och skrev om människans inre.


Källor:
- http://sv.wikipedia.org/wiki/Realismens_litteratur. Sidan ändrades senast den 9 mars 2013 kl. 08.09. information taget 23- 04- 2013
- De litterära epokerna- en överskrift. Eresund Rosing, Nilsson Sussane.
-  http://svenska123.se/index.php?option=com_content&view=article&id=141&Itemid=164. Sidan ändrades senast den 20 mars 2010. Information tagen 24- 04- 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar