måndag 15 april 2013

Miguel de Cervantes Saavedra


Miguel de Cervantes Saavedra

Född i Alcalá de Henares 1547, död 1616 i madrid. Cervantes var uppväxt i en fattig adelsfamilj och har därför deltagit i flera slag mot turkarna. I slaget vid Lepanto utanför Grekland blev Cervantes skadad och hans ena arm blev därefter oanvändbar i resten av hans liv. På väg hem från slaget blev Cervantes tillfångatagen av pirater som förde honom till Alger där han fick sitta fängslad i 5 år tills han till slut blev friköpt, det var inte sista gången Cervantes fick sitta i fängelse. När Cervantes återvänt till Spanien sökte han tjänst som guvernör i Sydamerika, den tjänsten fick han inte och istället fick han sitta i fängelse för förskingring av skattemedel. Det var när han satt i fängelse för andra gången som han påbörjade skrivandet av boken Don Quijote som är en så kallad pikareskroman. Boken blev snabbt en succé.

Några år efter succén don Quijote så gav Cervantes ut en novellsamling Novelas ejemplares. 1613 gav en man vid namn Avellaneda ut enligt honom var en fortsättning på Don Quijote vilket ledde till att den riktiga efterföljaren till romanen släpptes 1615.

Cervantes hedras idag på flera olika sett av världen tillexempel står det en staty av Cervantes tillsammans med Don Quijote och Sancho Panza på Plaza España i Madrid, han har även fått en krater uppkallad efter honom på Merkurius (Cervanteskratern)

 

Källor:

Litteraturhandboken / över 2000 författare, litteraturöversikter / Forum

Litteraturhistoria / Dialog/klassikerna / Natur och kultur

Litteraturen / epoker och diktare / Ulf Jansson & Martin Levander

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar