torsdag 25 april 2013

Modernismen (jämfört med tidigare realismen)

Modernismen inleddes i början utav 1900-talet blev en helt ny era och en kulturell revolution i samhället. Det här blev epoken då städerna industrialiserades, man fick nya idéer och människorna insåg vilken möjlighet de hade att skapa nya saker. Modernisterna protesterade mot allt det gamla som hänt tidigare och de ville göra det som ingen annan gjort, de skrev bland annat om människans inre liv. Drömmar, hallucinationer och tankar beskrevs och man sökte svar på eviga frågor om t. ex döden. Den traditionella konsten och den tidigare litteraturen kändes daterad, nu ville man uttrycka sig. Genom böcker, teater och filmer ville man visa att världen var under förändring. ”Make it new!” var ett utav led uttrycken, vilket sammanfattar epoken riktigt bra. Vad var det nya och vad var det som kännetecknade modernismen förutom känslan av förändring? Jo, det var en tid då människan skulle visa sitt inre och skriva mycket om det undermedvetna och känslor (vilket till viss del var anledningen till att vissa utav författarna skrev under drogpåverkan). Det var alltså djupt, till skillnad från många utav de tidigare epokerna som skildrat mer utav verkligheten.
Under 1900-talet utvecklades samhället mycket, det industrialiserades ännu mer och medelklassen fick tillgång till ny teknik som telefoner, datorer och liknade som ledde till att de senare under epoken blev en del av samhället. Sammanfattningsvis kan man säga att modernismen står för just ordet ”modern” och man ville skapa nytt och glömma. Lite som att kasta ut alla kläder ur garderoben och köpa nya.
Den föregående epoken till modernismen är realismen (1830-1860) de två perioderna skiljer sig på många sätt inom både samhället och litteraturen. Till skillnad från modernismen skulle man under realismen skildra människors vardag, utan övernaturliga, drömmande eller overkliga saker. Vanliga människor och deras vardag stod i centrum inom litteraturen, vilket betyder att böckerna skulle kunna anses som tråkiga, allt var realistiskt och det viktigaste när man skrev var att allt var så verkligt som möjligt. Det är när man förstår realismen som man förstår anledningen till varför modernisterna ville ha en förändring, de hade tröttnat på de platta böckerna. Under 1800-talets realism var klasskillnaderna stora och de var då som industrialiseringen kom på allvar, vilket senare ledde till den nya tekniken under modernismen. Det var även under realismen som vetenskapen ansåg mer trovärdig än religionen, vilket också är ett tecken på att allt skulle vara så realistiskt som möjligt.

Modernism/wikipedia http://sv.wikipedia.org/wiki/Modernismen senast uppdaterad: 7/4-13. Information hittad: 23/4-13.
 Modernisem/wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Modernism senast uppdaterad: 22/4-                    13.   Information hittad: 23/4-13
Ersund Rosing/Nilsson, 2005, De litterära epokerna (en översikt), Liber, Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar