måndag 15 april 2013

Pär Lagerkvist

Pär Lagerkvist var en svensk författare, poet och dramatiker. Han föddes 1891 i Växjö och dog 1974 i Stockholm. Han hade många syskon och hans far jobbade som bangårdsförman. Pär studerade i Uppsala mellan åren 1911-1912 och sedan när han vart lite äldre spenderade han mycket tid utomlands i Danmark, Frankrike och Italien. På dessa resor ändrade han sin stil att skriva. När han kom hem ville han ändra alla de svenska författarnas skrivspråk. Han tyckte att författare inte skulle skriva böcker som underhöll folk, utan om deras svåraste och djupaste frågor.
Pär Lagerkvists första verk var kortromanen ”Människor”. I många av hans verk beskriver han ”den sekulariserade människans ofrånkomliga ångest inför en värld utan gud” eller om man vill förenkla det lite ”om man nu vill tro på en gud som inte finns”. Detta märker man tydligt i flera av hans verk. Hans mest kända verk är diktsamlingen ”Ångest” där tillexempel dikten ”ångest, ångest är min arvedel/min strupes sår/mitt hjärtas skri i världen” är med. Dikterna har oftast döden som motiv. Folk trodde att dikten var en protest mot andra världskriget och såklart var Lagerkvist påverkad av det som skedde i kriget. Men Pärs mest hyllade roman är ”Dvärgen” som såldes mest av hans böcker.
Pär valdes till ledamot av Svenska akademin 1940 och vann sedan Nobelpriset i Litteratur 1951 för hans bok Barabbas som även gavs ut i film och skrevs i flera språk.
I sin bok ”den knutna näven” beskriver Pär när han kom till Aten, Delfi och Jerusalem för första gången och hans starka protester mot fascismen osv. Detta var inte så smart gjort för när kriget utbröt 1939 så stod Pär med på Gestapos dödslistor om Tyskland skulle invadera Sverige.

Källor:
  • Litteraturen, epoker och diktare / Ulf Jansson och Martin Levander
  • Litteraturhistoria / Forum
  • Wikipedia.se/ Pär lagerkvist   6/4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar