fredag 26 april 2013

Medeltiden & Renässansen

Medeltiden – Renässansen

Medeltiden:
Medeltiden var en väldigt lång epok som pågick i nästan tusen år, mellan CA år500 – år1500. Kyrkan hade stort inflytande på litteraturen och riddare var populära. Under tidig medeltid skrevs det mest religiösa texter såsom berättelser om helgon och olika bibel texter. Under medeltiden var det väldigt populärt med riddar berättelser så kallad hövisk poesi. Det handlade om kärleken mellan en riddare och en kvinna som ofta var högt uppsatt.

Under senmedeltid handlade inte allting om kyrkan och det såg man även i skrivandet. Texterna handlade inte längre bara om kyrkan och riddare, noveller som placeras in i renässansen blev också vanliga. Man har exempel på texter som är både humor, erotik och beskrivningar av samhället.

Under medeltid ser även många nya genrer ljuset för första gången, såsom krönika encyklopedin och Hagiografin. Marko Polos berättelser är några av de bästa reseskildringarna under medeltiden.

Renässansen:
Renässansen börjar ungefär där medeltiden slutar, alltså Ca 1500 och slutar ungefär runt mitten av 1700. Renässans betyder pånyttfödelse. Man kan säga att renässansen är nya antiken eftersom man under renässansen kollade mycket på de gamla antika grekiska och romerska författare. Människor under renässansen tyckte att medeltiden hade varit en tid av förtryck eftersom kyrkan hade stor del av makten och uppmuntrade inte idéer och eget skapande. Under medeltiden skulle man lyda kyrkan och härskarna medans under renässansen trodde man mer på människan och dess möjligheter. En viktig händelse för den fria människan var boktryckarkonsten som kom till Europa tack vare tysken Johan Gutenberg. Som författare kunde man då ge ut en större mängd böcker eftersom man då inte behövde skriva av boken för hand utan kunde trycka sida för sida som går mycket fortare. Folk lärde sig även läsa eftersom tillgången på böcker ökade. Folk lärde sig även att skriva eftersom de allra flesta hade tillgång till en egen bibel som de kunde använda som rättesnöre.

En av världens mest kända pjäsförfattare verkade under renässansen, han hette William Shakespear. Han har bland annat skrivit Romeo och Julia och Hamlet. Hans pjäser är några av de mest spelade i världen.

Skillnader:
De stora skillnaderna mellan medeltiden och renässansen är att under medeltiden kretsade det mesta runt kyrkan, riddare och landsherrar, medans man under renässansen fokuserade mycket mer på den vanliga människan och hennes möjligheter.



Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Medeltidens_litteratur Sidan ändrades senast den 17 april 2013 kl. 12.40.         använd 25/4 2013

http://sv.wikipedia.org/wiki/Ren%C3%A4ssansens_litteratur Sidan ändrades senast den 13 mars 2013 kl. 13.36.     använd 25/4 2013

De litterära epokerna – en översikt – Eresund Rosing, Ylva – Nilsson, Susanne – Liber (Bok)

2 kommentarer: