fredag 26 april 2013

Litteraturhistoriska epoker - Arbetarlitteraturen & Modernismen

När det sker stora förändringar i samhället och man börjar skriva på ett annorlunda sätt skapas en ny epok. Jag har läst en bok av författaren Vilhelm Moberg som skrev under epoken ”arbetarlitteratur”. Eftersom ”modernismen” och ”arbetarlitteratur” utvecklades ungefär samtidigt, men har inte så många likheter så har jag valt att jämföra dessa.
Arbetarlitteraturen
Arbetarlitteraturens epok har fått sitt namn eftersom det oftast var vanliga lantarbetare som skrev om sin tuffa vardag i samhället. I början av 1900-talet då arbetarlitteraturen kom, levde vi i ett klassamhälle. De högre klasserna ansåg att det endast skulle vara ”fint folk” eller rika människor som fick skriva. Tack vare att efterfrågan på socialrealistiska böcker ökade mycket så lyckades många författare att göra sin röst hörd.
Arbetarlitteraturen liknar mycket realismens epok, arbetarförfattarna skrev på ett så realistiskt sätt som möjligt om sin miljö och sin levnadsstil. Under den här tiden i världen var det krig, kvinnor hade ingen rösträtt, och så vidare. Det fanns alltså många orättvisor i världen, och det ville arbetarförfattarna inte att man skulle glömma. Därför skrev de sanningen om hur det faktiskt var att leva som statare utan några speciella rättigheter. Det skedde även en industrialisering och urbanisering samt att nya maskiner uppfanns runt om i världen som gjorde det lättare i vardagen för många.
Modernismen
Under ungefär samma period som arbetarlitteraturen blev till formades även en ny epok, modernismen. Den här epoken utmärker sig speciellt därför att den bröt nästan helt mot de normala skriv-normerna. Man experimenterade mycket med litteraturen och svävade ofta ut från ämnet. Något som gör att just den här epoken skiljer sig så jämfört med andra är därför att många utav författarna skrev under drog- eller alkoholpåverkan. Man ville att det skulle vara ens undermedvetna som skrev, hela kapitel kunde vara osammanhängande i en bok från modernismen.
Troligtvis skrev de modernistiska författarna på ett icke realistiskt sätt på grund av första världskriget eller andra katastrofer som drabbat mänsligheten. Man ville ta sig ifrån vardagen och inte skriva om vad som faktiskt skedde i världen, utan istället gömma sig i sitt undermedvetna.
Jämförelse av arbetarlitteraturen och modernismen
Man kan se både likheter och skillnader mellan epokerna. Den största skillnaden är att arbetarlitteraturen ville berätta om verkligheten och modernisterna skrev om raka motsatsen. Det skapades två epoker under samma tid därför att efterfrågan på de helt olika generna var ungefär lika stor. Ville man ta sig ifrån verkligheten läste man något som en modernistisk författare skrivit och ville man läsa om verkligheten i samhället valde man istället arbetarlitteratur.

Källor:
Eresund Rosing, Ylva & Nilsson, Susanne (2011), De litterära epokerna – en översikt, Liber AB, Stockholm.

En guide till de litterära epokerna,
http://bibliotek.lerum.se/web/arena/litteraturhistoria, Bibliotek Lerum, hämtad 2013-04-22

Modernismens Litteratur,
http://sv.wikipedia.org/wiki/Modernismens_litteratur, wikipedia, uppdaterad 2013-03-12, hämtad 2013-04-22

Svensk Litteratur,
http://sv.wikipedia.org/wiki/Svensk_litteratur, wikipedia, uppdaterad 2013-03-29, hämtad 2013-04-22
Arbetarlitteratur,
http://sv.wikipedia.org/wiki/Arbetarlitteratur, Wikipedia, uppdaterad 2013-03-10, hämtad 2013-04-22

Cecilia Göransson, 1900-talet,
http://kursnavet.se/kurser/svenskab_aso_uppdaterad/htm/modul3/03_06.htm, Kursnavet, uppdaterad 2010, hämtad 2013-04-22

Örjan Westberg, Svensk arbetarlitteratur,
http://www.minabibliotek.se/120759/svensk-arbetarlitteratur, Minibiblioteket, uppdaterad 2010-08-09, hämtad 2013-04-25

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar