fredag 26 april 2013

Realismen och romantiken

I mitten av 1800-talet fram till början av 1900-talet skedde en mycket snabb samhällsutveckling i England. Denna tid kallades för realismen. För att industrialisera ett land krävs mycket investeringar och det hade England. De var dominerande med sin ekonomi, makt, naturvetenskap och även inom tekniken. Medelklassen flyttade in till städerna för att skaffa jobb i de nya fabrikerna och de var tvungna att arbeta långa pass då lönerna var väldigt låga. England hade även ett stabilt styre som också var ett skäl till att det var det första landet som industrialiserades. Invånarna hade inte en chans att påverka något i motsats till Frankrike. Där utbröt revolutioner i form av protest mot borgarna och kungahuset.

Industrialiseringen påverkade även litteraturen. Moderna tryckerier med hjälp av ånga uppfanns och man kunde nu massproducera både böcker och tidningar. Under den här perioden skrev man om vanliga människor istället för att drömma sig bort med hjälp av fantasin, som man gjorde under romantiken. Romantiken, 1800-1850, brukar den epok kallas som varade innan realismen. Under romantiken skrev författare gärna om längtan, drömmar, fantasi och känslor. När man senare kom in i realismen kändes inte detta viktigt att skriva om längre och man började istället att skildra vardagslivet på landsbygden. Allt man skrev om var väldigt verklighetstroget och realistiskt. Det är därifrån namnet realismen kommer.

Under realismen kom tidningarnas ägare på ett sätt så att läsarna skulle fortsätta att köpa tidningarna. Man skulle sätta in små korta avsnitt av en berättelse i varje tidning, då skulle läsaren köpa nästa nummer också för att veta vad som hände i berättelsen. Detta kallades för följetonger. Det fanns ganska mycket knep om hur man skulle skriva dessa för att underhålla läsaren. Man skulle inte skriva komplicerat, otäckt eller om sex eftersom berättelsen är till för högläsning tillsammans med hela familjen. Slutet skulle gärna vara lyckligt och gärna spännande så läsaren blir nyfiken på fortsättningen och köper nästa nummer.

Realismens grunder kommer från romantiken, men epokerna är ändå väldigt olika. Den största olikheten är nog litteraturen. Verklighetstroget, vilket som gällde under realismen, och fantasi samt drömmar, som gällde under romantiken, är rena motsatserna. Under romantiken var litteraturen till för dem som hade det gott ställt. Detta var också en olikhet jämfört med realismen, för då var litteraturen till för alla samhällsklasser. Försäljningen av böcker ökade på grund av detta och för de som inte hade råd att köpa böcker fanns det bibliotek. Dock så såg nog samhällslivet ganska lika ut under de två epokerna. Industrialiseringen började lite smått under romantiken och fortsatte in på realismen.

Källor:
  • Eresund Rosing, Ylva och Nilsson, Susanne (2005), De litterära epokerna – en översikt, Liber AB, Stockholm
  • Jansson, Ulf och Levander, Martin (1989), Litteraturen – epoker och diktare, Liber AB, Stockholm
  • Wikipedia, Romantiken, http://sv.wikipedia.org/wiki/Romantiken , Wikipedia, uppdaterad 20/04-13, hämtad 25/04-13
  • Wikipedia, Realismens Litteratur, http://sv.wikipedia.org/wiki/Realismens_litteratur , Wikipedia, uppdaterad 9/03-13, hämtad 25/04-13

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar