tisdag 16 april 2013

Andra uppgiften

 

Första blogguppgiften är klar och nu kör vi igång med den andra. Det ni ska tänka på till denna uppgift är att:
  • göra texten till er egen, dvs. skriva med egna ord. Det är aldrig okej att kopiera vad någon annan har skrivit.
  • hålla er till mängden ord. Står det 250 ord är det inte okej att skriva 100 ord för då har man underpresterat.
  • använda minst tre källor, varav en är en bok. Utnyttja skolbiblioteket eller kopiera sidor ur böcker som du behöver för att lösa uppgiften.
Ny uppgift:

Din blogguppgift ska vara publicerad och klar fredagen den 26 maj klockan 24.00 och är följande:

Ta reda på fakta om den epok din bok hör hemma i och berätta om denna epok. Du ska även skriva om epoken innan eller efter din epok. Vilka nyckelord finns till exempel för att beskiva litteraturen? 

Ta också reda på vad som hände i den del av världen där författaren levde (Sverige/Europa/USA). Hur levde man? Vem styrde landet? Krigade man? Kom det några nya uppfinningar eller upptäckter under den här tiden? Vilka tankegångar fanns det i världen?

Välj också en annan epok, den innan eller den efter din egen, och jämför med din egen. Likheter? Skillnader? Hur har den påverkat din epok? Hur har din epok påverkat denna? Andra reflektioner? Glöm inte att samhället alltid är en del i epoken.

Skriv gärna med egna tankar och funderingar du får under arbetets gång. När du är klar är din text på omkring 400 ord och du publicerar ditt inlägg på bloggen. Var också beredd att redovisa om din epok tisdagen den 30/4.

OBS! Såhär ska du nu skriva upp dina källor: 
Böcker
När du använder information från en bok så slår man upp titelsidan som brukar ligga som första sida efter pärmen. Det som ska vara med i källförteckningen är bokens författare, tryckår, titel på boken samt förlag och förlagsort. Det är bra om man kursiverar titeln så att det syns tydligt.

Exempel:
Mankell, Henning (2002), Innan frosten, Leopard förlag, Stockholm.

Internetsidor
När du tar information från en webbsida på Internet så är det några saker som är viktiga att få med i källförteckningen: Sidans / artikelns författare (om så anges), sidans / artikelns rubrik, sidans adress (det vill säga url), vem eller vilka som står bakom sidan (kan ofta hittas under en rubrik som exempelvis ”om oss”), samt när sidan var uppdaterad (om den uppgiften finns) och när du själv hämtade informationen på sidan. Det sista är viktigt eftersom information på Internet kan ändras snabbt. Om det finns författare skall du också ange den.
Exempel:
Helena Norman, Positivt att elevens rätt stärks i skollagsförslag, http://www.skolverket.se/sb/d/822/a/3686, Skolverket, uppdaterad 2005-09-22, hämtad 2005-10-05


Ha det bra!

/Christine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar