söndag 14 april 2013

William Shakespeare



William Shakespeare  föddes  1564 i Stratford-upon-Avon och han var en engelsk dramatiker, poet och skådespelare. Han växte upp tillsammans med sin pappa som var fastighetsägare, sin mamma som var dotter till en godsägare och hans två systrar. William gick i en latinskola där han inspirerades av den klassiska grekiska och romerska litteraturen . När han var 20 år inledde han sin karriär som skådespelare och han skrev även sina första dikter. 

Hans dramer brukar för det mesta vara av genren tragedi, komedi eller krönikespel. Några av hans kända verk är bland annat "Romeo och Julia" och "Hamlet".

När han var 18 år gammal gifte han sig med en kvinna som hette Anne  som var dotter till en granne. Hon väntade redan barn vilket gjorde att de några månader senare fick en dotter tillsammans. Något eller några år senare fick de även tvillingar.

Runt 1590 hittade man honom i London där han skrev sina första pjäser och fyra år senare blev hans genombrottsår. Han blev medlem i en välkänd skådespelargrupp som han skrev sina pjäser för och de började även spelas upp på Londons teatrar. Sammanlagt skrev han 37 skådespel och hälften av dem trycktes under hans livstid. Det gjorde att han tjänade en hel del pengar och dessa pengar använde han bland annat till ett hus i hans hemstad, Stratford-upon-Avon.

Det tog tid innan Shakespears dramer tog sig till den svenska publiken. Första gången en av hans dramer spelades upp var 24 januari 1787 på Gustav III:s födelsedag.


  Källor:
Litteratur historia, dialog/klassikerna, natur och kultur

* www.wikipedia.se/william shakespeare 
tagen: 9/4-2013

1 kommentar: