söndag 14 april 2013

August Strindberg


August Strindberg

Den 22 januari år 1849 föds en liten pojke som senare får namnet August Strindberg.  Han ska komma att bli en av våra genom tiderna mest kända författare.

 August växer upp tillsammans med sin sorgtyngda familj i Stockholm. Staden han senare i sitt liv kommer att skildra i flera av sina verk. Inte bara i böckerna utan också i de pjäser och dikter han skapar. Åren går och Strindberg flyttar till Schweiz, och sedan Frankrike. I Sverige har än så länge varken hans böcker eller pjäser blivit särskilt kända. Han skriver i tidningar om det som intresserar honom, hur samhället fungerar och hur vi människor anpassar oss efter det. Han skriver om sina egna erfarenheter, hur det känns att vara ensam och rädd för att ingen ska tycka om en. Det är kanske också därför hans verk blivit så pass kända, vi kan relatera till dem och känna igen oss i många av de situationer som Strindberg beskriver. Under sitt vuxna liv skriver Strindberg många romaner. En av dem, den idag kanske mest kända, döper han till Röda rummet. I den skriver han om verkligheten. Det är något läsarna vid den här tiden inte är vana vid. Tidningarna skriver att boken är bra och den säljs i många exemplar.

Idag räknas flera av Strindbergs verk till klassikerna inom svensk litteratur. Han var mycket produktiv i sitt skrivande och skrev med ett språk som ansågs vara banbrytande under hans tid.
 
Källor:
Mona Larsson,  August Strindberg - bilder ur hans liv

http://sv.wikipedia.org/wiki/August_Strindberg hämtades 7/4 - 13, uppdaterades 10/4-13

http://www.ne.se/august-strindberg hämtades 7/4
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar