lördag 13 april 2013

Selma Lagerlöf


Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf är kvinnan vi känner igen från tjugolappen och barndomssagan "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige". Hon föddes år 1858 på sin hemgård i Mårbacka, Värmland. Det var i hemmet som hon blev inspirerad till litteratur, familjens hem bestod nämligen till stor del utav just litteratur, musik och berättande.

Som barn var Selma blyg, tyst och mer "vuxen" än de andra i hennes ålder. Det berodde dels på att hon föddes med en skada som domnade bort hennes ben, dock återhämtade hon sig snabbt och sjukdomen försvann lika fort som den kommit. När Selma gått klart grundskolan flyttade hon till Stockholm där hon studerade litteraturhistoria, då kom hon på idén att skriva en berättelse som skulle utspela sig i Värmland. De resulterade i debutromanen " Gösta Berlings saga". Selma jobbade som lärarinna samtidigt som hon började skriva på de första kapitlen i boken, med de kapitlen vann hon en litteraturtävling och fick skriva klart boken. Trots Selmas alla kända verk är debutromanen fortfarande den boken som läses av flest svenskar.

Alla Selmas verk innehåller något om romantik, de goda vinner alltid, temat är natur och mycket av det hon skriver är inte realistiskt. 1906 fick Selma uppdraget att skriva en lärobok i Geografi, det blev ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. Boken är översatt till 30 språk och älskad världen över.1909 blev Selma den första kvinnan någonsin att få nobelpriset i litteratur och 1914 blev hon första kvinna i Svenska akademien.
1959 dök hon upp på frimärken i Sovjet och Selma som verkade under Modernismens tid är helt enkelt en av de största svenska författarna genom tiderna.

Källor:
-          Litteraturhistoria, dialog klassikerna, natur/kultur
-          Litteraturen, epoker och dikter, Wiksell (jansson)
-          www.wikipedia.org/selmalagerlöf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar