lördag 13 april 2013

Mary Wollstonecraft Shelley

Mary Wollstonecraft Shelley
Mary Wollstonecraft Shelley var född i London 30 augusti 1797, hon var en roman och novellförfattare under romantiken. Marys föräldrar var filosofen William Godwin och den kända feministen Mary Wollstonecraft, det var hennes pappa som gav henne en utbildning som under den tiden var mycket bra. Hon blev tvingad att lyssna på sin fars liberala tankar under sin utbildning och blev på så sätt intresserad i sin fars liberala idéer. Hon gifte sig tidigt med den kända poeten Percy Bysshe Shelley. Hennes mest kända verk var ”Frankenstein” som är en roman som handlar om en vetenskapsman, han använder sig utav elektricitet för att skapa liv och ”leka Gud”. Detta hemska monster som var 2,5 meter högt och hade omänskliga krafter.
Romanen Frankenstein skrevs när Mary och Percy Hade semester vid Genevesjön i Schweiz tillsammans med några vänner. De kom på en ”lek”, de skulle skriva varsin skräckhistoria (som var en ikonisk genre under romantiken). Mary var den enda som skrev klart sin roman i tid och alla som fick höra den blev snabbt intresserade utav hennes verk. Det var då som hennes karriär som författare blomstrade men stora nedsättningar skulle hålla henne nere. Hennes två förstfödda barn dog tidigt och hennes man Percy drunknade när han var ute och seglade.
Nu som änka hade Mary problem med pengar men gav inte upp, allt hon var känd för under den här tiden var att försöka publicera Frankenstein och ta hand om sin enda överlevande son (1822). Hon dog 1 februari 1851.
Källor: ”Natur och kulturs Litteraturhistoria Mary Shelley”
http://www.online-literature.com/shelley_mary/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar