torsdag 25 april 2013

Modernismen och realismen



Litteraturhistoriska epoker

Modernismen

Romanerna som skrevs innan moderismen skildrade verkligheten, och det var det författarna under denna epok ville göra revolution mot. De ville skriva om människornas tankar och inre, innan skrev man mest om det yttre. De trodde att de kom åt detta inre genom att skriva om sina drömmar, hallucinationer och tankar. Vissa skrev till och med när de hade tagit droger innan eftersom de trodde att de kom åt sitt inre då. Man skrev ”djupare” under moderismen, man ville inte beskriva omgivningen eftersom man kom på att alla upplevde den olika och man skrev så att läsaren skulle kunna göra flera olika tolkningar. Man var även samhällskritisk under denna epok. Något av de viktisgaste var att man ville nå det undermedvetna. Under den här tiden var världskrig ganska aktuellt och självklart påverkade även det skrivandet. Det stora med moderismen var att man med konstverk, dikter, musikstycken och romaner inte ville efterlikna och avbilda verkligheten så som de gjorde under realismen.

Realismen

Epoken realismen var innan modernismen. Den är ganska olika modernismen, här ville man ha verklighetsnära skildringar i skrivandet. Man ville ha sanningen och inte religionens förklarningar. Allt skulle vara verkligt och sant. Man skrev mycket om vardagen och även i denna epok var man samhällskritisk. Det var också inom den här epoken som det blev vanligare med kvinnliga författare och läsare. Författarna började intressera sig för folket i de fattiga stadsdelarna, och man skrev om deras verklighet. Folket i de lägre samhällsklasserna blev mer intresserade av litteraturen under den här epoken och det fanns bibliotek. Man skrev även så kallade följetonger, de var korta texter som publicerades i tidningarna för att locka läsare. De slutade alltid i spänning så att folk skulle vilja köpa nästa nummer. Ute i samhället började folk tro mer på vetenskapen och att religionen inte kunde svara på allt. Man trodde numera på Darwins evolutionsteori istället för på skapelseberättelsen från bibeln. Sen övergick realismen till moderismen och mycket ändrades.

Jämförelse

De här epokerna är inte så lika varandra. Under realismen skulle man skriva väldigt verklighetstroget, men under moderismen var det tvärt om. Man ville då istället försöka nå det undermedvetna och skriva om det inre. Författarna tyckte också att det nästan var onödigt att skriva verklighetsnära eftersom filmer nu kunde göra det istället. Samma sak var det inom konsten, under modernismen tyckte man att det var onödigt att måla så verkligt eftersom fotografi ersatte det nu.  Moderismen strävade efter att bryta de klassiska konst- och litteraturtraditioner. Freud och Einstein demonstrerade sina teorier också. Man började alltså söka efter nya sätt att förklara och beskriva tillvaron.

 

Källor:

Jansson, Ulf och Levander, Martin (2006), Litteraturen epoker och diktare, Liber AB, Stockholm

Eresund Rosing, Ylva och Nilsson, Susanne (2011), De litterära epokerna- en översikt, Liber AB, Stockholm

Björn Linn, Modernism, http://www.ne.se/modernism/257635, Nationalencyklopedin, hämtad 2013-04-25  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar